ImprimirEnviar a un amic...
 Rutes (Senderisme, BTT)
Camins i Fonts de Matagalls

Sortim de Seva i al Km 32 serem al Brull on hi ha la font de Sant Martí. Anem endavant i al Km 28,5 trobarem la font dedicada a Artur Osona. Quan arribem al Km 27,7 veurem a mà dreta l'ermita de Maria Mitjancera i, allà mateix, la font de la Mare de déu. Km 26,7 font de Sant Jordi i fins que siguem a Coll Formic (1145 m) on, ben a prop, allà al fons ens hi espera, per a regalar-nos la seva aigua la font dedicada a Miquel Bosch i Jover.

Ara ens dirigim cap al cim de Matagalls; passem pel costat de la Creu de Coll Formic, saludem la font de Sant Andreu i vorejant la masia del mateix nom, aconseguim el Pla de la Barraca: al davant se'ns presenta el Turó Gros (1528 m) per on haurem de passar anant al Cim. Però en aquest trajecte tindrem al nostre abast un bon nombre de fonts: la font Clareta, a baix, a la riera de Rentadors, a uns 100 m avall, hi ha la font dels Manlleuencs. Un cop som al Pla de la Barraca, a uns 200 m, a mà esquerra, hi ha la font dels Garriguencs i un xic mes enllà, la font de Mossèn Cinto.

Del Pla de Barraca en direcció al Turó gros anem caminant per la carena i a les envistes del Coll dels Llops, hi brolla l'aigua de tres fonts: la dels Bisbes i la font Freda i la de la Rosa. Hora i mitja ens pot costar l'anada de Coll Formic (1144m) a Matagalls (1695 m). Des d'aquí encaminem cap al N-O, i ens trobarem amb aquestes fonts: la dels Cims, la de Matagalls, que gaudeix d'un aixopluc, i carena avall, al Pla del Ginebre, la de l'Escolt; a les envistes del Pla de la Barraca i font Clareta, s'aixeca l'Oratori de la Mare de Déu de Rocaprevera. Al final de la carena hi ha l'ermita de Sant Miquel de Barretons i, als seus peus, Sant Segimon amb la font. Seguint per la pista fins a la font de Sant Miquel dels Sants. Aquí podem triar: travessar la riera dels Rentadors i anar cap al Brull passant per la font Pomereta o seguir la pista a Coll Formic on donarem per acabat aquest recorregut per les fonts d'aquest vessant. Des del Coll Formic cap al Tagamenet hi ha la font Santa Joaquima.

Tornem al Passeig de Ramon Bofills pe sortir del poble. Al davant de la Masia de la Vila agafarem el camí que mena al Pujol de la Muntanya. Un cop allà, podem optar per arribar-nos fins al torrent que baixa de Coll Pregon (que es converteix en la Riera Major) o bé anar cap a la Masia de l'Arimany; a l'esquerra hi ha un camí que ens portarà, en 10 minuts, a la font de les Tres Roses. I si tornàvem a la Masia del Pujol de Muntanya, un xic més enllà, a un quartet d'hora, hi trobarem la font del Cristall.

Sortim de Viladrau en direcció a Espinelves, arribem a Coll de Gomara, trenquem, primer a mà dreta i després a l'esquerra, i a uns 100 m passant per un camí de terra, podrem refrescar-nos a la font de Gomara.

Tornem a la carretera de Sant Marçal, agafarem el primer trencant, a mà esquerra, i després de fer uns dos quilòmetres i mig, trobarem la font de Fontalegre. Anem ara novament a la carretera de Sant Marçat passant pel Coll de Borderiol; a un mig quilòmegre més o menys, al costat mateix de la carretera a la banda esquerra hi ha una font de la Beguda.

Quan som a Sant Marçal hi trobem la font Bona i anant per la pista de Sant Bernat, a uns 4 Km, hi regalima l'aigua de la font de les Naiades. Tornem a Borederiol i agafem el caí de la dreta i, abans d'arribar a Coll de Joan, també a mà dreta, hi descobrirem la font de l'Atlàntica. A Coll de Joan podem visitar l'horatori de Sant Francesc d'Assís i la font de Felip Graugés. Una mica més avall, a l'esquerra, hi ha la font dels Pastors.

Situats novament a l'oratori de Sant Francesc d'Assís i seguint el camí a mà dreta, podem tastar l'aigua de la font de Llops, i seguint el mateix cami, abans d'arribar a Pelades, hi ha la font Rupitosa. Si retornem a l'oratori i seguim la ruta vers Coll Pregon, trobarem la font dels Mosquits, situada a prop de la Pedrera; des d'aquí surt una drecera que ens portarà fins a coll Pregon; allí, al mig del Pla, podem admirar el bell Pedró dedicat a Pau Casals, a uns 200 m hi ha la font de Coll Pregon. Tornem al pla i enfilem carena amunt fins al Collet de l'Home Mort; allà, al fons, on comencen els primers arbres, s'hi amaga la font d'en Vila.

I finalment, assolim el cim del Matagalls, aquí segà bo recordar una estrofa de goigs a la Creu de Matagalls, del poeta Mn. Joan Colom:

Per la flama que han fet nàixer
els Aplecs de juliol
en tornar a la terra baixa,
que hi portem adors de sol;
que no es trenqui la sardana,
que s'abrandin els fogalls.
Nostra terra catalana
guarda, Creu de Matagalls.

 L'Ajuntament a un clic!
 Destacats
AGENDA 21 - GUILLERIES
Accés al web
XALOC
Xarxa Local de Municipis
e-TRAM
Tràmits en línia
GLINTER
Cercador geogràfic virtual
Mancomunitat la plana
Mancomunitat la plana
Carrer Balcells i Morató, 3 Tel. 938 848 004 / Fax 938 849 011 ajuntament@viladrau.cat Nota legal